„VITEŠKA SALAMIADA“ ZA IRENO IN ŠTEFANA PAVLINJEKA

Na zanimivem druženju vinskih vitezov so ocenjevali domače salame

V Anini kleti na Aženskem Vrhu pri Gornji Radgoni je potekal nadvse zanimiv dogodek, kjer se je znova potrdilo, da vinski vitezi ne skrbijo zgolj za promocijo dobrih vin, kulturo pitja vina in usposabljanje na področju vinarstva, ter jim je blizu tudi kulinarika. Ob vinski kleti svojega konzula Štefana Pavlinjeka, in njegove soproge Irene, so v degustacijskih prostorih, poleg pokušine, predvsem Pavlinjekovih vin, člani Slovenskega viteškega reda – Omizje za Pomurje, izvedeli tudi prvo „Viteško salamiado“. Kot nam je povedal konzul omizja za Pomurje Štefan Pavlinjek, je dolžnost vitezov tudi svetovanje o tem katero vino gre h kateri hrani, tokrat pa so se odločili še oceniti domače salame, saj v zimskem času na območju kjer delujejo veliko ljubiteljskih mesarjev izdeluje te dobrote.

Dvanajst (od petnajstih) članov Pomurskega omizja Slovenskega viteškega reda, je med degustacijo vin, ob domačem kruhu, poskusilo in ocenilo 12 domačih salam. In čeprav so vse bile kar kakovostne, so izbrali pet najboljših. Ocenjevali so: okus, prerez – izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, na koncu pa je največ točk prejela salama gostiteljev Irene in Štefana Pavlinjeka, ki je zbrala 8,32 (od desetih možnih) točk.

Vitezi-salame1f

Končni vrstni red: 1. Štefan in Irena Pavlinjek (Aženski Vrh) 8,32; 2. Milan Kolarič (Police) 8,16; 3. Jože Hajdinjak (Lendava) 7,54; 4. Zlatko Borak (Benedikt) 7,34; 5. Damjan Breznik (Komornica) 7,33 itd. Pet najboljših je prejelo lepe diplome in praktične nagrade. Slednje pa so dobili tudi ostali udeleženci, ki so si delili šesto mesto.

Mimogrede pa pomurski vinski vitezi tačas, v okviru letnega programa svojega dela, že pripravljajo strokovno ekskurzijo, saj bodo v drugi polovici maja odpotovali v Srbijo, kjer bodo pogledali vinske kleti in poskusili vina, v Karadjordjevih kraljevskih vinogradih na Oplancu, ter pri zasebnikih in v delniških družbah, v Topoli in Aleksandrovcu, v Šumadiji. Seveda bodo obiskali tudi znamenite Vršačke vinograde ter tamkajšnje vinske kleti, v bližini romunske meje.

Vitezi-salame1j

Besedilo in foto: O.B.