Vinogradniki iz področja občine Cerkvenjaka pridelujejo vse boljša vina

11. ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak

Na Izletniški kmetiji Breznik v Komarnici, ki sodi v občino Cerkvenjak, je 22. aprila 2013 potekalo 11. ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak.  Vina je ocenjevala posebna komisija,  v sestavi predsednika Andreja Reberniška ter članov mag. Antona Vodovnika, Mirana Rebrca, Cvetka Sakelšek in Terezije Meško.

_IGP9698

Ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak

Na ocenjevanje so vinogradniki poslali 53 vzorcev vin, od tega 48 vzorcev  belega vina, 3 vzorce rdečega vina, eno penino in eno predikatno, ledeno vino.  Ocenjevanje je potekalo po 20 – točkovni metodi.

Pred pričetkom ocenjevanja je komisijo in druge navzoče pozdravil predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak Ivan Janez Pučko. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so se vinogradniki opogumili in poslali lepo število vzorcev na ocenjevanje. Komisiji je zaželel uspešno delo.  Ob komisiji, ki je ocenjevala vina, so imeli pomembno vlogo tisti, ki so komisiji »stregli« z vzorci za ocenjevanje.  V tej skupini so delovali Damjan Breznik, Feliks Borko, Marko Breznik, Jože Kokol in vinska kraljica Polona Čeh, ki je članom komisije nalivala vzorce vin za ocenjevanje.  Na drugi strani  je za omizjem sedela »administrativna« komisija, ki je zbirala ocene za posamezne vzorce, jih seštevala in vnašala v pripravljene formularje. V tej komisiji so delovali Branko Mohorič, Cvetka Bunderla, Silva Kozar in Ivan Janez Pučko. Ocenjevanje so na drugi strani spremljali nekateri vinogradniki, ki so poslali svoje vzorce.  Tudi ti so okušali vzorce in na ta način ugotavljali kakovost vin.

Ob koncu ocenjevanja je o delu komisije in o ocenjenih vinih, poročal predsednik komisije Andrej Reberninšek. Dejal je, da so vinogradniki poslali na ocenjevanje  dobra vina, kar se izraža tudi v tem, da so dobila vina visoke ocene. Le malo je bilo vzorcev, ki so bili izločeni, to pa predvsem zaradi previsoke vsebnostim žvepla v vinu. Rebernišek meni, da je društveno ocenjevanje vin pomembno za dvig kakovosti vin, ki jih pridelujejo Cerkvenjaški vinogradniki.

Rezultati ocenjevanja kažejo, da vinogradniki  iz območja Cerkvenjaka pridelujejo dobra vina. Komisija je na ocenjevanju  vinogradnikom podelila:

1. veliko zlato medaljo (19,36), 24. zlatih, 20 srebrnih in 8 priznaj. Za naj kletarja  letošnjega ocenjevanja vin je bila izbrana Izletniška kmetija – Damjan Breznik s sorto  traminec- (18,43). Povprečna ocena ocenjenih vzorcev je bila 18,03.

Prvaki po sortah pa so:  zvrst – družina Hobot(18,26), laški rizling – Izletniška kmetija Breznik(18,20),  beli pinot – Ivan Satler(18,26), chardonnay – Izletniška kmetija Breznik(18,26),  renski rizling –  Stanko Žmavc(18,33), sauvignon – družina Gregorec(18,13), traminec – Izletniška  kmetija Breznik (18,43), rumeni muškat – družina Kokol(18,26) in cabernet sauvignon – Ploj Ivan Karl(17,96).

                                                                                                            Ludvik Kramberger

,