V Cerkvenjaku ponovno uspela krvodajalska akcija

Cerkvenjak že več let slovi po izjemno obiskanih krvodajalskih akcijah. Dne 15.11.2013 se je ta sloves spet potrdil, saj je svojo kri v Cerkvenjaški osnovni šoli darovalo kar 124 krvodajalcev. Uspeh za takšen obisk gre zagotovo pripisati domači organizaciji RK Cerkvenjak, posebej vodji krvodajalske sekcije g. Marjanu Zorku, ki venomer skrbi, da vsi krvodajalci dobijo pravočasno vabilo in čeprav sam ne more več darovati krvi, se krvodajalskih akcij redno udeležuje in skoraj vsakemu krvodajalcu nameni lepo besedo.

Krvodajalci na malici

Krvodajalci na malici

Že večkrat smo na krvodajalskih akcijah bili priča dogodku, ko je svojo kri darovala kar cela družina. Tokrat smo na krvodajalskih stolčkih ujeli družino Rajh in sicer Milana in Irmo ter njunega sina Jerneja.  Da pa so Cerkvenjačani zelo humani in radodarni ljudje pa s svojimi številnimi darovanji krvi dokazujejo že številni. Med njimi so Hozjan Stanko iz Cerkvenjaka, ki je kri daroval že 81 – krat, Paurič Marjan iz Cogetincev 78 – krat, Čižić Ivan iz Smolincev 73 – krat, Fekonja Rudolf iz Ivanjskega vrha 72 – krat, Topolovec Rozina iz Cerkvenjaka 71 – krat in še bi lahko naštevali. 

Spodbudno je tudi dejstvo, da se na vsaki krvodajalski akciji za darovanje krvi odloči tudi nekaj čisto novih darovalcev.

Po podatkih Rdečega križa Slovenije se v Sloveniji izvajajo krvodajalske akcije že od leta 1953 oziroma celih 60 let. Svojo kri letno daruje okrog 5 odstotkov Slovencev, količina krvi, ki jo darujejo pa znaša okrog 45.000 litrov. Tretjino vseh krvodajalcev predstavljajo ženske, dve tretjini pa moški. V Cerkvenjaku potekajo krvodajalske akcije že vse od leta 1955.

Rdeči križ spodbuja ljudi k darovanju krvi, saj z darovanjem ne samo da pomagajo ampak so tudi potencialni prejemniki krvi, z dajanjem krvi pa si zagotovijo tudi višjo zdravstveno raven. Zato lepo vabljeni na naslednjo krvodajalsko akcijo, ki bo dne 5. marca 2014 v prostorih OŠ Cerkvenjak – Vitomarci, saj boste s tem izkazali humano nesebično dejanje, ki predstavlja odprto srce za sočloveka.

Družina Rajh na krvodajalskih stolčkih

, ,