Starejši starejšim

21. aprila je v »Gočovskem dvorcu« potekal 41. Občni zbor Društva upokojencev Sv. Trojica v Slov. goricah.

Milica Škof bere poročilo.

Milica Škof bere poročilo.

Ob dobri udeležbi članov so bili navzoči tudi številni gostje iz drugih DU kot tudi iz obeh pobratenih DU. S prisotnostjo je zbor počastila podpredsednica ZDUS-a Slavica Golob. Poleg običajnih poročil je temeljito in strokovno poročilo podala tudi predsednica osemčlanskega odbora STAREJŠI STAREJŠIM ZA VIŠJO KAKOVOST ŽIVLJENJA DOMA, gospa Milica Škof.

V letu 2012 je bil v projekt vključen 201 občan, od tega 21 takih, ki so v tem letu dopolnili 69 let. Opravljenih je bilo 581 obiskov, 48 oseb pa so prostovoljke obiskale večkrat na teden (druženja, nakup v trgovini, sprehodi …). To delo opravlja osem prostovoljk. Milica Škof se je vsem prostovoljkam zahvalila za njihovo nesebično in vestno delo. Povedala je tudi, kako so prostovoljke ganjene, ko vidijo, s kakšnim veseljem jih ljudje pričakujejo in sprejemajo. Z obiski prostovoljk so se razmere v nekaterih družinah, kjer za starejše ni bilo dovolj lepo poskrbljeno, bistveno izboljšale. »Na sestankih, ki jih imamo vsak mesec ugotavljamo, kakšne so potrebe po pomoči, če je potrebno, obvestimo ustrezne službe da ukrepajo«.

Iz ankete, ki jo je društvo izvedlo je razvidno, da naši starejši občani pri Trojici pogrešajo predvsem zdravnika, želijo boljšo trgovinsko oskrbo, avtobusne prevoze. Izrazili so tudi željo, da bi imeli CENTER DNEVNIH AKTIVNOSTI, kjer bi se lahko družili, izvajali razne aktivnost od telesne vadbe, igranja družabnih iger, učenja računalništva itd. O svojih željah so obvestili (bolje bi bilo: »obveščali bomo« Op. ur.) župana, in upajo, da jim bo prisluhnil in našel ustrezni način, da se kvaliteta življenja starejših občanov izboljša, saj menijo, da je to zelo pomembno za ohranjanje dobrega  počutja in zdravja ljudi.

Dosedanja predsednica DU Sv. Trojica v Slov. gor. g. Marija Klobučar je na tem občnem zboru – čeprav je v osemdesetem letu življenja – sprejela že četrti mandat predsedovanja. Dva člana, Ana in Jože Stiper sta ob prenehanju aktivnosti s solznimi očmi sprejela zahvalno listino. Vse, v letu 2012 nove člane so sprejeli z izročitvijo nageljnov. Uspešni občni zbor so zaključili s pomočjo Dua DESETKA.

Slavko Štefanec

, ,