ŠTAJERSKI FAKINI IN NJIHOVI GOSTJE NAVDUŠILI

    Lep obisk „Martinovega koncerta 2014“ v Benediktu

V športni dvorani Benedikt je potekal „Martinov koncert 2014“ s Štajerskimi fakini. Na odlično obiskanem koncertu, ki je navdušil vse prisotne, so člani ansambla Štajerski fakini, ki domuje v Spodnjih Ivanjcih, predstavili svojo novo zgoščenko. Kot gostje so zanimiv glasbeno – humoristični večer, ki ga je povezovala še ena odlična glasbenica Maja Oderlap, popestrili tudi: Gadi, Pajdaši, ansambel Štrk, Mladih 5, Trubadurji, Klapovühi, Šaljivci ter humorist gasilec Sašo. Vsem skupaj so po koncertu deževale pohvale zadovoljnih obiskovalcev, ki so se gnetli pri članih Štajerskih fakinov, da so jim podpisali novo ploščo.
Začetki ansambla Štajerski fakini segajo vse tja do leta 2006. Takrat so si mladi fantje vsako lastno zabavo popestrili z neformalnim igranjem in si po svoje priredili zabave. Nekega dne je njihov dober prijatelj praznoval rojstni dan, fakini so se strinjali, da je potrebo primerno proslaviti. V kombija so natovorili inštrumente, najeli voznika in z zabojem vina odšli praznovat. Sandi, član prvotne zasedbe je igral stari bariton, Uroš harmoniko, Ivan pa kitaro, zaboj vina je poskrbel, da jim je igranje šlo lažje od rok…, tokrat, na koncertu v Benediktu, pa se je pravi fakinski dogodek začel prav s fakini: Najprej Alen na bas kitari, Uroš z ritem kitaro, nato Miha s harmoniko in nazadnje še vodja Ivan. Štajerski fakini so na koncertu predstavljali viže iz njihove prve plošče, ki je luč sveta ugledala prav na dan koncert. V podporo in popestritev večera se je na odru izmenjalo še nekaj njihovih glasbenih prijateljev: ansambel Šaljivci, ansambel Mladih 5, ansambel Trubadurji, ansambel Štrk, Gadi, ansambel Pajdaši, in ansambel Klapovühi. Program je povezovala simpatična Maja Oderlap, za obilo smeha je poskrbel humorist gasilec Sašo. Uroš, vedno navihani član ansambla je na šaljiv način pokazal, da od snemanja videospota »Gasilec je junak« še vedno ni osvojil pravih veščin gasilcev. So pa zato vsi člani ansambla pravi mojstri za glasbila, Miha in Ivan na harmoniki, Uroš na kitari in Alen, ki je pravi »mojster za vse« kot prepeva v njihovi viži. Sklepno dejanje na koncertu je bil skupinski nastop vseh nastopajočih v poklon »tem domačim vižam« publika pa je želela še več, zato so jim za konec še enkrat postregli z njihovo himno “Če mi rečejo fakin”.
Kakorkoli že, Štajerski fakini so narodnozabavni ansambel. Sestavljajo ga štirje mladi, prikupni in navihani fantje, ki ljubijo dobro glasbo ter humor, zato takšno ime. Ivan Fleisinger, Uroš Ketiš, Miha Kirbiš in Alen Partlič vsak v ansamblu igra po več inštrumentov in so vedno pripravljeni za zabavo ter norčije. Nastanek ansambla sega v leto 2006, od takrat so veliko nastopali na raznoraznih prireditvah, porokah in privatnih zabavah. Imeli so nekaj kadrovskih sprememb, ampak sedaj pa delujejo kot tisti pravi “dream team” za dobro glasbo, zabavo ter humor. Vso glasbo izvajajo v živo. Na njihovih zabavah se uho naužije od lepega valčka, pa vse tja do divjega rock’n’rolla. Igrajo veliko zvrsti glasbe( narodnozabavna, pop, rock, evergreen…) zato se dobro znajdejo na vseh prireditvah, veselicah. Na porokah, privatnih zabavah vodijo protokol, igre, animacije…..skratka vse, kaj je potrebno za nepozabno poroko in dobro privatno zabavo.

Foto: Oste Bakal

Foto: Oste Bakal

Vodja ansambla Ivan Fleisinger je še posebej ponosen na dve lanski nagradi, ko so na Festivalu narodno zabavne glasbe „Cerkvenjak 2013“, za svojo skladbo Samski fant osvojili prvo nagrado po izboru občinstva, ter drugo nagrada po izboru žirije. „Naš ansambel iz Slovenskih goric, sestavljamo fantje, ki ljubimo dobro glasbo, odlična vina in lepa dekleta. Ansambel obstaja že osmo leto in v največji meri nastopamo na porokah, zabavah, plesnih in drugih prireditvah, sploh pa za sabo imamo kar veliko nastopov“, nam je povedal odlični glasbenik Ivan Fleisinger, ki s svojimi sofakini imajo velike načrte in ambicije.

Besedilo in foto: O.B.

,