Sensation

Leta  1969 se je Pete Townshend soočal s krizo identitete. The Who je bila uspešna singl skupina šestdesetih, ampak ujeta med psihedelijo njihove mojstrovine, “I Can See For Miles”, in ritem R & B uspešne skladbe “Magic Bus.” Slab LSD trip, ko je Townshend imel izventelesno izkušnjo (na poletu iz ZDA v Evropo), je privedla do želje, da bi tako njegovo življenje, kakor glasba skupine postala bolj resna.

Skupina se je spogledovala z idejo rock opere že v preteklosti s skladbami kot so “Rael” in “A Quick One, While He’s Away,” ampak Tommy naj bi bil drugačen, popoln album. To naj bi bilo tudi prelomno za skupino. Tommy album in turneja sta  iz skupine naredila superzvezdnike, zlasti v ZDA je pomenil prehod iz skupine za singlice do v albume orientirano skupino resen korak. Prvotno na sporedu BBC predvajana serija (2013, Sensation – Story Of Tommy) se poklanja nastanku tega prelomnega albuma, vključno s posnetki, ki še niso bili predvajali.

Kot dokumentarec poudarja, Tommy ni bila prva rock opera, niti zadnja, kot dokazuje Quadrophenia nekaj let kasneje. Drugi umetniki, kot so Mark Wirtz in The Pretty Things so imeli v tem obdobju v delu in mislih stvaritve, ki bi jih lahko označili kot rock opere. Ampak Tommy je zagotovo najbolj vplivna in pomembna rock opera. 

Sensation vključuje obsežne intervjuje s Townshendom in Daltreyem in nekaj malega arhivskih intervjujev z John Entwistlom in Keith Moonom. V intervjujih Townshend navaja, da Tommy temelji na njegovem lastnem življenju, s staršema, ki nista imela tesne zakonske zveze in izrazi tudi prepričanje, da so ga sorodniki zlorabljali kot otroka (stara mama).

Tudi intervju za dokumentarec z umetnikom Mike McInnerneyem je zanimiv, saj izvemo, da je bil v času nastajanja albuma zelo blizu Townshendu, ki mu je pogosto predstavljal nove demo posnetke, še preden so jih slišali drugi člani skupine. Townshend je bistvo albuma pojasnil tudi v intervjuju za glasbeni časopis Rolling Stone še preden je bil posnet. Ustanovitelj revije Jann Wenner je prav tako eden izmed intervjuvanih v dokumentarcu.

Sensation

Blu-ray je predstavljen v visoki ločljivosti 1080i s širokim zaslonom 16:9 (1,78:1) in z nekaj arhivskimi posnetki (ki so se na srečo ohranili) v svojem prvotnem razmerju 4:3. Audio možnosti vključujejo LPCM Stereo in DTS-HD Master Audio. Polurni nastop na nemški TV oddaji Beat klub iz leta 1969 je vključen kot bonus, ki prikazuje skladbe iz albuma ter intervju s Townshendom. Ta posnetek izgleda super in je vreden cene Blu-raya sam po sebi.

,