S kislo juho za šolski sklad

Ob 15. občinskem prazniku občine Sv. Ana, je v petek, 26.7.2013, v okrepčevalnici Šenk, potekalo že tretje srečanje »mojstrov« kuhanja domače štajerske kisle juhe.  Srečanje sta ob pomoči mnogih  pripravila krajevni odbor Rdečega križa Lokavec in Okrepčevalnica Šenk.

Na tekmovanje se je prijavilo 16 ekip, med ostalimi tudi ekipa Šolskega sklada OŠ Sveta Ana (Julijana Merklin in Marina Ferlinc).

 Tudi letos sta ekipo sestavljala dva kuharja, ki sta morala v poltretji uri skuhati na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec) kar se da okusno domačo štajersko kislo juho. Organizator je poskrbel za osnovne sestavine: svinjske nogice, svinjski želodec, meso, krompir, korenček, čebula, česen, peteršilj, sol, poper, vegeta, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis, seveda pa so lahko iznajdljivi tekmovalci dodali še kaj po svoji domišljiji in znanju, kar je potem odločilo o zmagovalcu.

Komisija je soglasno odločila, da je najboljšo juho skuhala ekipa »Mahovci«, ki so jo sestavljali predstavniki športno turističnega društva, sledila je ekipa »Kruhovi«, tretje mesto pa je pripadalo ekipi »Žametna vas«. Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto.

Ob prijetnem druženju in po razglasitvi »stroge« komisije so bile juhe vseh 16-ih ekip razdeljene med obiskovalce. Vse kisle juhe so bile odlične, samo tri najboljše pa so bile nagrajene, čeprav so vsi sodelujoči prejeli lepa darila številnih sponzorjev iz domače in sosednjih občin. Vsi prisotni so zbrali prostovoljne prispevke za dobro domačo »župo«, ki so letos dosegli vrednost 505 €.

Ravnatelj OŠ Sv. Ana, gospod Boris Mlakar se je zahvalil za prispevke in povabil vse na ponovno srečanje v prihodnjem letu.

A.R.

,