Radgonska župnija dobila novo kapelico

Kapelica postavljena v čast Mariji Kraljici miru, kot znak odpuščanja in sprave.

V današnjem času krize, ni veliko primerov, da bi v župnijah na novo zgradili kakšno vaško kapelico. Ljudje ali ne čutijo potrebe ali pa so obremenjeni z drugimi problemi. Če pa se ozremo v preteklost, lahko ugotovimo, da je bilo nekoč tudi ob stiskah ali pa v znak zahvale za srečno vrnitev vojakov postavljenih mnogo raznih verskih znamenj, od križev do kapelic različnih velikosti.

Kot redka izjema, je v nedeljo, 12. maja v radgonski župniji potekala blagoslovitev kapelice, ki je bila postavljena kot znak odpuščanja in sprave. V Zbigovcih, v ”Škofovi grabi”, kjer imata svojo počitniško hišico, sta s svojimi sredstvi in lastnim delom zgradila Franc in Milka Mulec iz Peker majhno kapelico, poimenovano Kapelica Marije Kraljice miru.

 

Postavitev kapelice v  spomin na očeta Polteka, ki je bil 23. marca leta 1958 umorjen s strani radgonske UDBE, blizu svojega doma v Zbigovcih, je bila Francova dolgoletna želja. Oče je z življenjem plačal, ker ni klonil pod pritiskom članov UDBE, da se včlani v partijo, saj je bil kot predsednik vaškega odbora SZDL močno vpliven krajan. Primer ni bil nikoli raziskan, zato se je njegov sin Franc, po neuspeli prijavi na Državno tožilstvo v Murski Soboti, tega dela lotil sam. Prišel je tako daleč, da mu je eden od storilcev to dejanje priznal, saj ni več vzdržal vedno večjega psihičnega pritiska.

Po tem priznanju je bilo logično dejanje svojcev mučenca – odpuščanje in sprava. Poltekov sin Franc je to izrekel v imenu družine. V letu 2012 je prišlo do odločitve, da se v tej grabi postavi majhna kapelica, posvečena Mariji, kot trajni znak sprave in odpuščanja. Tako je bilo končno premagano zlo in v dušah je nastopilo Velikonočno jutro, zapečateno pa je bilo  vse to v nedeljo opoldne, ko sta kapelico slovesno blagoslovila limbuški župnik in prodekan Andrej Firbas ter radgonski župnik Franc Hozjan.

Lepo doživeti slovesnosti je prisostvovalo in v njej sodelovalo 60 sorodnikov, znancev in prijateljev Franca in Milke Mulec, med njimi akademičarka dr. Zinka Zorko ter profesorja  dr. Ivan Ferbežer in Anton Hamler. Blagoslovitev je bila izvršena med sveto mašo, darovano za mučenca. V kapelico sta postavljena  dva verska simbola , tristoletni družinski križ ter na vrh kapelice zavržen križ, ki ga je Franc našel in postavil na sleme kapelice . V kapelico pa je postavil kip Marije Kraljice miru, katerega je prinesel iz romarskega Međugorja.

Na ta dan je Franc, znan kot pisec knjig predstavi še svoje četrto delo. Prve tri knjige so izšle pod naslovi: Naše korenine, Graba, kdo bo tebe ljubil in Naše ognjišče. Četrto knjigo z naslovom Pepelka Minka, je namenil osebi, s katero je tesno povezan že nekaj desetletij. V delu opisuje njeno življenje od spočetje do današnjega časa. Knjiga govori o resničnih dogodkih, ko je Minka prestala ogromno gorja in ponižanj a na koncu zmogla najti moč, da odpusti vsem, ki so ji storili krivico.

Franc Mulec: Nad »Škofovo grabo« v lični beli kapelici kraljuje Kraljica miru, okoli nje se v vetrčku pozibavajo pisane cvetne glavice, po drevesih ščebetajo ptice, Graba pa poje svojo večno pesem – pesem rojstva in življenja, pesem smrti in prerojenja.

Foto in tekst Marjan Slavič

,