No Border Jam 2015

No Border Jam festival, akustični festival na prostem, bo potekal kot celodnevna prireditev 30. avgusta 2015 na Limbuškem nabrežju v neposredni bližini Maribora, od 12. ure opoldan do 20. ure zvečer.

NoBorderJam2015
No Border Jam se je uspešno prelevil v akustični glasbeni festival, ki predstavlja akustične družbeno-kritične, politično-zavedne pesmi. Po eni strani je nadaljevanje punk festivala, kot se je uveljavil v prvih 20 letih obstoja, vseeno pa je toliko glasbeno drugačen program, da predpona punk več ne drži. Letos nastopajo poleg slovenskih bandov še Desenvoltura (Madžarska), ter slovenski nastopajoči: Kontrabant, Tomi in orkester, DeTonator, Matej Krajnc in Stara mama bend, Dušan Hedl in Jezni Štajerci, Trmasti Primož (The Smokers, D’Smokers) in Živi zid. Predstavitve nastopjačih so v priponki!
Organizatorji festivala so v času od preteklega lanskega dogodka tudi spremenili ime. Prej Subkulturni azil Maribor je zaradi širokega programskega spektra – torej tudi zaradi Vegetarijanskega piknika – postal Kulturni center Maribor, saj ta naziv veliko bolje opisuje vse dejavnosti organizacije, nenazadnje tudi festival No Border Jam, ki se je tudi sam v zadnjih letih izredno spremenil.
No Border Jam festival je kot eden najstarejših punk festivalov v tem delu Evrope v letu 2012 praznoval svojo 20. obletnico. To je bila prelomna obletnica za festival, saj je z naslednjim letom No Border Jam potekal v čisto drugačni obliki – kot akustični festival na prostem za popestritev Vegetarijanskega piknika. Letos nadaljujemo in nadgrajujemo to tradicijo. Letošnji akustični No Border Jam festival bo ponovno potekal v okvirju Vegetarijanskega piknika, na katerem bodo nastopajoči izvajali akustični punk, protestne pesmi, socialno- in politično-zavedne, angažirane pesmi.
Letošnji akustični No Border Jam festival bo ponovno potekal v okvirju Vegetarijanskega piknika kot celodnevna prireditev 30. avgusta 2015 na Limbuškem nabrežju v neposredni bližini Maribora, od 12. ure opoldan do 20. ure zvečer kjer ga bo spremljal Vegetarijanski piknik.
Festival No Border Jam si je pridobil edinstveno prepoznavnost po hrani, ki ga je vedno spremljala. Potrebno je bilo poskrbeti za vse pomočnike in sodelavce pa tudi za glasbenike, najpogosteje pa smo preko donacij in prispevkov prišli do zelenjave. Tako je No Border Jam postal znan – poleg seveda dobre pankerske glasbe – po dobri vegetarijanski kuhinji in hrani. Ta povezava je bila povod za oživitev vegetarijanskega piknika na nabrežju Drave, ki je pred leti zamrl, od leta 2013 pa je v navezi z udarno akustično glasbo.
No Border Jam festival ima dolgo zgodovino. Pravzaprav se je vse skupaj začelo leta 1992, ko je alternativna glasbena založba Front rock, skupaj z avstrijskimi partnerji izdala kompilacijsko zgoščenko, ki so jo nato s skupnimi koncerti izvajalcev promovirali. Tako je No Border Jam postal prvi underground festival v samostojni Sloveniji, hkrati pa je to postala prva plošča založbe Front Rock, ki danes deluje pod okriljem Subkulturnega azila Maribor in se še vedno ukvarja z izdajo alternativne glasbe na različnih nosilcih zvoka in promocijo njenih avtorjev. Številne izdane plošče so ravno kompilacijske zgoščenke No Border Jam, ki še vedno predstavljajo vrhunce alternativne nasploh in punk glasbe še posebej ne le pri nas, marveč v svetu.
Med nastopajočimi so se tekom let znašla najpomembnejša imena underground ustvarjalcev iz vsega sveta. Nastopili so denimo Melvins in Marky Ramone, kot tudi Oi! Polloi!, Anarchocrust, Citizen Fish in mnogi,mnogi drugi. Pogosti gostje so bili seveda pank bendi iz bivše skupne države, denimo KUD Idijoti, Hoću?Neću! ali Goblini. No Border Jam pa je gostil tudi najvidnejše predstavnike slovenske alternative,od CZD in Pridigarjev, preko Strelnikoff in Demolition group, do Dicky B. Hardy in 2227, služil pa je tudi kot odskočna deska za dosti takrat še neznanih bendov, med katerimi so danes nemara najbolj vidni Elvis Jackson in Scuffy dogs.
,