Loči ju celo stoletje

Fotografija: Amanda Buhinjak

Fotografija: Amanda Buhinjak

Prelepa sobota 27. aprila je zarisala prve sončne sledi v svojem jutru, ko se je družina Buhinjak iz Benedikta s svojimi sorodniki napotila v cerkev Svetega Benedikta, kjer  je duhovnik Marijan Rola ob špalirju sorodnikov in prijateljev v cerkvi povabil v cerkveni hram malo, leto dni staro deklico Lily s svojima botroma, Tjažem in Nino Lovrenčič.

V domači cerkvi je svojo krščansko poslanstvo tudi ta dan, kakor sleherni dan v letu opravljala faranka naše fare in občine, gospodična Zofija Bernjak, ki  je v maju dopolnila častitljivo starost 101 leta.

Iz besed župnika je bilo razbrati veselje nad življenjem, ki sta ga vsaka po svoje veseli tako deklica enega leta, pred katero je še mavrična paleta barv življenja, kakor Zofijo, ki je v vseh teh letih stoletja okusila mnogo grenkih trenutkov, a tudi mnogo lepih, mnogo sonca in kar nekaj neviht in temnih dni.

Če vam čas kdaj dopušča in bi želeli poklepetati z njo o tistih časih v preteklosti, se boste morali posvetovati, kdaj ima čas, saj je kljub upokojitvi še zelo aktivna, ob gospodinjstvu, ki ga vodi zase, saj  živi sama, še veliko bere, dela na vrtu in še kaj. Preko 25 krat je botra mnogim, ki jo spoštujejo in imajo radi, sicer pa ne bi znali povedati natančnega števila oblek, bluz in kril, ki so prihajale izpod njenih pridnih in delovnih dlani.

Mnogo lepega, predvsem pa zdravja so ji izrekli prisotni ob tem dogodku, ki se ga je nenačrtno, povsem naključno udeležila.

 

Besedilo: Saša Lovrenčič

,