LEPOTE GORNJE RADGONE IN SLOVENSKIH GORIC NA PLATNU

Odprli so razstavo slik nastalih na 16. delavnici generala Maistra

Razstava general Maister1f

Konec minulega tedna je v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni, potekala slovesna otvoritev razstave slikarskih del, katera so nastala na letošnji že šestnajsti tradicionalni likovni delavnici generala, pesnika, politika in slikarja Rudolfa Maistra. Letošnja delavnica, ki je bila organizirana v sodelovanju z Medgeneracijskim informativnim družabnim središčem Slovenska Bistrica, Vojašničnim klubom vojašnice generala Maistra in Centrom vojaških šol Slovenske vojske, je potekala med 6. in 9. oktobrom, ko se je že začelo jesensko barvanje narave v okolici Gornje Radgone. Zato so gostje otvoritve, med drugimi bili župan Gornje Radgone, Stanislav Rojko, poveljnik 72. brigade Slovenske vojske, polkovnik Franc Koračin, ki je mimogrede doma iz okolice Gornje Radgone in je tudi sam sodeloval na likovni delavnici, direktorica zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, Gornja Radgona, mag. Norma Bale ter poveljnik centra vojaških šol Slovenske vojske, polkovnik Valter Vrečar.

Že od leta 1995 v organizaciji Vojašnice generala Maistra v Mariboru potekajo likovne delavnice na temo življenja in dela Rudolfa Maistra. Za čas poteka delavnic se slikarji predajo v roke pripadnikom Slovenske Vojske in so gostje vojašnice generala Maistra. Petindvajset likovnih ustvarjalcev, tako iz vrst pripadnikov SV kot tudi iz civilnega okolja je navdih za letošnje ustvarjanje iskalo in dobilo ob Maistrovi severni meji ter na platna preneslo lepote Gornje Radgone in Slovenskih goric. Že tradicionalno pa udeleženci za nekatera svoja dela, že zaradi same narave likovne delavnice, iščejo navdih tudi v vojaških motivih v okviru vojašnice generala Maistra v Mariboru.

Sicer pa 72. Brigada SV te dni praznuje 22. obletnico delovanja. V sodelovanju z Mestno občino Maribor bo 27. novembra v dvorani Tabor potekala osrednja slovesnost ob obletnici 72. Brigade in spominskem dnevu MO Maribor-dnevu Rudolfa Maistra. V okviru spremljevalnih aktivnosti pa je potekala tudi omenjena otvoritev razstave likovnih del likovne delavnice Maister 2014, v Gornji Radgoni. Kot domačin delavnic je prisotne na otvoritvi razstave, katero je vodila Natalija Sinrajh, pozdravil poveljnik 72. brigade SV, polkovnik Franc Koračin, spregovorili sta tudi direktorica Kultproturja Gornja Radgona, mag. Norma Bales ter udeleženka likovne delavnice „General Maister 2014“, Jelka Leskovar. S kulturno točko je otvoritev popestrila domača kulturna ustvarjalka Alenka Regoršek, ki je zapela ljudski pesmi Stoji mi polje in Kupi mi dragi ajdov kruh. Seveda je obiskovalce otvoritve in udeležence delavnic pozdravil tudi župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, ki je razstavo tudi uradno odprl.

Enkratne izdelke, ki bodo na ogled do 3. novembra, so ustvarili: Zvonko Bartok (Maribor), Jože Ekart (Hajdina), Emilija Erbežnik (Brezovica), Lučka Falk (Maribor), Branko Gajšt (Majšperk), Maks Golob (Sv. Jurij ob Ščavnici), Jelka Hren (Duplek), Franc Koračin (Lomanoše), Ervin Kralj (Maribor), Domen Kotnik (Ruše), Jelka Leskovar (Brestrnica), Tatjana Mijatović (Radenci), Manja Miketič (Maribor), Sonja Mrhar (Maribor), Bernarda Paj (Makole), Vladimir Peter Plavčak (Maribor), Stanislav Pleteršek (Maribor), Rade Rot (Ljubljana), Arpad Šalamun (Slovenske Konjice), Heda Vidmar Šalamon (Slovenske Konjice), Bernarda Škafurko (Maribor), Lidija Ulbin (Rogaška Slatina), Mira Uršič (Ljubljana), Lidija Vilar (Velike Lašče), Matija Vrbnjak (Selnica ob Dravi).

Besedilo in foto: O.B.

, ,