Lani 332 odvzemov krvi

Na tradicionalnem vsakoletnem srečanju krvodajalcev je tokrat za največkrat (75 krat) darovano dragoceno življenjsko tekočino prejel plaketo Marjan Paurič.

Svojo humanost bodo cerkvenjaški krvodajalci lahko znova potrdili na krvodajalski akciji v sredo, 17. julija.

 

2013-05-KrvodajalciV organizaciji občinskega odbora Rdečega križa Cerkvenjak so se na tradicionalnem vsakoletnem srečanju v Gostišču pri Antonu v Cerkvenjaku v soboto 20. aprila srečali vse pohvale vredni krvodajalci in krvodajalke. S svojo prisotnostjo so zveste cerkvenjaške krvodajalke in krvodajalce počastili Marjan Žmavc, župan občine Cerkvenjak, Jadranka Koban, podpredsednica Območnega združenja RK Lenart in Mirko Žmavc, ravnatelj OŠ Cerkvenjak – Vitomarci. Z Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor so se odzvali z pozdravno zahvalnim pismom. Gostje so pohvalili tako krvodajalce kot tudi organizatorje, ki si zaslužijo vso pohvalo saj je cerkvenjaško krvodajalstvo na zavidljivi ravni. Gledano po številu prebivalcev so cerkvenjaški krvodajalci v tej človekovi humanosti pred mnogimi, zagotovo pa pred vsemi na območju UE Lenart. Kot je dejal župan Žmavc, je pri krvodajalcih še viden občutek do sočloveka. Svojim zvestim krvodajalcem sta se zahvalila tudi Marija Firbas, predsednica Občinskega odbora RK Cerkvenjak in Marjan Zorko, predsednik cerkvenjaških krvodajalcev.

Med krvodajalci v Cerkvenjaku najdemo ljudi vseh poklicev, nazivov in starosti, in razveseljivo, tudi veliko mladih. In prav na vse krvodajalce so lahko v Cerkvenjaku še kako zelo ponosni. Tudi na tiste, ki jih danes ni več med njimi in so orali ledino na tem humanitarnem področju tako, da je Cerkvenjak postal krvodajalska trdnjava.

Lani so v Cerkvenjaku imeli tri krvodajalske akcije na katerih je bilo skupaj 332 odvzemov krvi. Še posebej razveseljivo je, da število odvzemov krvi iz leta v leto raste. Sicer pa je že dolgo znano, da je darovati kri že od nekdaj domena Cerkvenjačank in Cerkvenjačanov, ki so se že 17. julija 1977. leta na proslavi 25-letnice krvodajalcev RK Cerkvenjak pohvalili s skupno dvema tonama darovane krvi za mariborsko bolnišnico.

Na srečanju so krvodajalcem in krvodajalkam kot običajno tudi tokrat podelili značke, priznanja in plakete za darovano kri. Navedli bomo le prejemnike priznanj za dvajsetkrat in več darovanj. Tako so Marija Firbas, Mojca Lorenčič, Mateja Rojs, Dejan Šturm in Robert Žerdin. prejeli priznanje za 20 krat darovano kri;

Stanko Firbas, Robert Košar, Rudi Vršič, Branko Zorec, Zdenka Kos, Simona Zelenik, Stanko Vogrin in Vlado Vršič za 25 krat;

Irma Rajh za 30 krat; Otmar Arih, Franc Peklar in Drago Ploj za 40 krat; Peter Borko za 45 krat; Angela Brenholc in Lidija Vogrin za 50 krat;  Franc Kotnik in Branko Soko za 55 krat; Roman Fekonja za 65 krat; Ivan Čižič za 70 krat in Marjan Paurič za 75 krat darovano kri.

Svojo humanost bodo cerkvenjaški krvodajalci lahko na krvodajalski akciji v Cerkvenjaku zopet potrdili v sredo, 17. julija.

Tekst in foto: Franc Bratkovič

,