Kako poteka odvzem krvi na krvodajalski akciji

15. marca je v Cerkvenjaku spet potekala krvodajalska akcija. V prostorih osnovne šole se je tokrat zbralo 119 krvodajalcev.  Od teh jih je nekaj darovalo kri prvič.

Odvzem krvi1

Zaradi občutka strahu pred prvim odvzemom krvi, je dobro, da se krvodajalec najprej seznani s potekom tega postopka, ki ga v nadaljevanju navajam. Vsakega novega krvodajalca zdravstveno osebje najprej povpraša po osebnih podatkih, katere vnesejo v računalnik in v krvodajalčev karton, ki krvodajalca spremlja ves čas med postopkom dajanja krvi. Nato napotijo krvodajalca v laboratorij, kjer mu izmerijo krvni pritisk in iz prsta odvzamejo kapljico krvi, s katero določijo krvno skupino in količino hemoglobina – krvnega barvila, od katerega je odvisno, ali bo krvodajalcu odvzeta kri ali ne. Namreč  kri lahko darujejo le krvodajalci, ki imajo zadostno rezervo krvi in so zdravi. Sledi pregled pri zdravniku, ki krvodajalcu posluša srčni utrip ter ga povpraša po zdravju in o boleznih, ki jih je krvodajalec prebolel. Nato sledi odvzem krvi. Krvodajalec se vleže na odvzemni stol, medicinska sestra očisti mesto odvzema krvi ter uvede iglo v žilo. Prvič se krvodajalcu odvzame manjšo količino krvi in ko je vrečka s krvjo napolnjena, medicinska sestra prereže cevko, po kateri je kri tekla v vrečko, nato napolni s krvjo še štiri epruvetke, od katerih ena ostane skupaj z vrečko s krvjo in služi za navzkrižni preizkus med krvjo sprejemnika in dajalca neposredno pred transfuzijo. Tri epruvetke pa pošljejo v laboratorije, kjer določijo krvno skupino in ugotovijo morebitno prisotnost sledi povzročiteljev aidsa, hepatitisa in sifilisa. Včasih se zgodi, da krvodajalca pred, med ali po odvzemu obide slabost, katere vzrok je najpogosteje prevelika napetost ali strah. Takrat medicinsko osebje hitro nudi potrebno pomoč. Takšna slabost hitro mine in ne pušča nobenih posledic. Na krvodajalsko akcijo ne smemo priti tešči. Zelo priporočljivo je, da krvodajalec že pred odvzemom poje nemasten obrok. Pred in po odvzemu je priporočeno zaužitje večje količine vode ali brezalkoholnih pijač.

Marčevske krvodajalske akcije so se udeležile kar cele družine, tako so med drugimi sedli na krvodajalske stolčke tudi vsi člani družine Firbas: Stanko, Marija, Mitja in Janja iz Cenkove.

Naslednja krvodajalska akcija bo predvidoma 4. julija, zato vas že sedaj vljudno vabimo k udeležbi.

Med darovanjem krvi

 

, ,