Grajska košnja pri gradu Negova

Tako kot nekoč kosili travo na hribovitem področju

Ohranjanje starih ljudskih običajev in kulturno zgodovinske dediščine je eno izmed osrednjih poslanstev Turističnega društva Negova – Spodnji Ivanjci. In tako so članice in člani omenjenega društva, ki sodi med najbolj dejavna tovrstna društva v Pomurju, pri gradu Negova, pravzaprav na hribu pod gradom, obudili star običaj košnje trave z ročnimi kosami. S tem so namreč obudili v spominu eno izmed starodavnih kmečkih opravil, ki v današnjem času vse bolj tonejo v pozabo in izginjajo ter se umikajo modernemu, sodobnemu ter lažjemu načinu življenja na vasi. Ob tem travo na hribovitem terenu, kjer niti kosilnice nimajo možnosti, po novem „kosijo“ ovce ali koze, oz. ostajajo takšna območja obraščena, čeprav je tam najbolj zdrava in naravna trava in s tem krma za živino.

Kosci Negova1kg

Kakorkoli že, ob svitu, pred sončnim izhodom, okoli pete ure zjutraj, se je pred gradom Negova zbralo kakšnih 15 koscev iz Negove in sosednjih vasi, najstarejši je bil star 77 let, ki so s pesmijo ter dobro voljo začeli ta star običaj. Seveda ni šlo niti brez „šilca“, močne malice in pozneje dobre domače kapljice. In že preden se je ozračje nad slovensko goriškim turističnim biserom – Negovo, dodobra ogrelo, je zdrava zelena trava že ležala in se je začela sušiti sladka krma za živino enega izmed domačih kmetov.

Kosci Negova

Ob tej priliki je predsednik TD Negova – Spodnji Ivanjci, Iztok Starovastnik povedal, da so se za košnjo brega tudi odločili, saj bodo z redno košnjo ohranili naravno rastišče narcis. Uredili pa bodo tudi pot od zeliščnega vrta pod gradom do ribnika Gosijak.

Kosci Negova1n

Oste Bakal

, ,