GRADBINCI PRED DOMAČIMI ŠOLARKAMI IN ŠPORTNIKI

Pri Sveti Ani se je 11 ekip pomerilo v kuhanju Štajerske kisle juhe; Zbrana sredstva so namenili v šolski sklad

Juha-Sv.Ana15-organizatorji1

V okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah – Aninega tedna 2015, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo 5. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili novoustanovljeno Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, Krajevni odbor Rdečega križa Lokavec in Okrepčevalnica Šenk, ki so na tekmovanje pritegnili 11 ekip, kar je nekoliko manj kot prejšnja leta, a vročina je le naredila svoje. Kljub vsemu je alfa in omega tekmovanja Lili Uroševič bila več kot zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji.

Ekipe sta sicer sestavljala glavni kuhar in pomočnik kuharja (ponekod je bilo pomočnikov še več), ki sta v poltretji uri na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec), morala skuhati kar se da okusnejšo domačo specialiteto, za kar je organizator priskrbel potrebne osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo – čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe-sol, poper, vegeto, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis), seveda pa so so iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Vsaka ekipa je morala skuhati vsaj 15 porcij, od česar jih je osem pripadlo organizatorju, ki jih je prodal prisotnim gostom in izkupiček namenil kot dobrodelni prispevek v šolski sklad OŠ  Sv. Ana. Ob tem je ena porcija za ocenitev, ostalo pa so si lahko ekipe poljubno razdelile.

Strokovna komisija, katero so sestavljali predsednik Jože Cipot ter člani Petra Polanec (gostilna išče šefa) in Jože Vučko, je na izenačenem in zanimivem tekmovanju imela kar težavno delo. Ocenjevali so po določenih kriterijih: organizacija dela, obdelava živil (0- 5 točk), čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev (0-5 točk), iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek (0-5točk), okus jedi (0-10 točk), videz oziroma izgled jedi (0-5 točk). Na koncu pa se je komisija soglasno odločila, da so najboljšo juho skuhali člani ekipe SGP Pomgrad (Viktor Močnik s sodelavci) iz Murske Sobote, ki so slavili pred ekipo Šolski sklad OŠ Sveta Ana (Karmen Grajfoner in Marjeta Ajhmajer), ter ekipo domačih športnikov iz ŠD Sveta Ana (Milan Pšajd in Slavko Horvat), ki so lani bili zmagovalci.  Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, prav vse ekipe pa so prejele lepe praktične nagrade, tri najboljše pa tudi lepe pokale in priznanja. In prav vseh 11 sodelujočih ekip je obljubilo, da bodo prišli tudi prihodnje leto, ko bo ob „Aninem tednu“ pri Sveti Ani, 6. tekmovanje v kuhanju kisle juhe.

Zmagovalci

zmagovalci

Sam dogodek, kjer je za organizacijo in brezhibno dogajanje skrbela odlična ekipa na čelu z Lili Uroševič, ki si zasluži vse pohvale za lepo prireditev, je pritegnil lepo pozornost obiskovalcev in blizu in daleč. Za njihovo dobro voljo pa je skrbela domača glasbena skupina „Pomladni zvoki“, v postavi: Žan Rola – bas kitara; Davorin Bek – harmonika, klaviatura; Nejc Zidarič – kitare; Aleš Rola – bobni, Mateja Šenveter – pevka.

OSTE BAKAL

,