EX YU Electronica Vol. IV

Glasbena založba Monofonika pod okriljem zavoda Subkulturni azil Maribor predstavlja novo vinilno LP ploščo: EX YU Electronica Vol. IV:

EX YU ELECTRONICA Vol.4 – “Bilo jednom na Balkanu”

(Monofonika / Subkulturni azil ; MFLP 006 / FREELP 022 / 2013)

Po vsakem novem izidu v seriji kompilacij EX YU Electronica se zdi da je izvor demo posnetkov elektronske glasbe že skoraj izsušen. Ne glede na to, da sem se na srečo motil, sestaviti četrti del serijala ni bila lahka naloga.
 
Vprašanje, ki se je vedno znova pojavljalo po hodnikih fanatičnih in maloštevilnih „diggerjev“ te neuradne zgodovine EX YU glasbene scene, in je morda še najbolj aktualno ob izidu četrtega nadaljevanja zbirke je: „Kaj sploh je elektronska glasba?“
 
V iskanju ravnotežja med dostopnim in do sedaj najdenim materialom z vsemi svojimi elektronskimi in ne-elektronskimi spomeniki, med objektivnim in subjektivnim dojemanjem njegove kvalitete, je četrti del serijala, upam, zadel optimum tega, kar je nam vsem pomembno – kvalitetne elektronske spomenike najrazličnejših žanrov v zaokroženi avtorski celoti.
 
Zato tudi naslov „Bilo je nekoč na Balkanu“ („Bilo jednom na Balkanu“). Ne kot stilska ali žanrovska oznaka tukaj zaobjete glasbene vsebine, ampak kot vpogled v raznovrstnost pozabljenih kreativnih umov na nekem geopolitičnem meridijanu kjer je umetniška subverzija imela veliko kompleksnejši značaj kot v kulturi zahodnega sveta.EYE4
, ,