DOMAČI ŠPORTNIKI PRED MARIBORČANI IN HALOŽANI

 

Juha-Sv.Ana14f V okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah – Aninega tedna 2014, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo 4. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev, sta zanimiv dogodek odlično pripravila Krajevni odbor Rdečega križa Lokavec in Okrepčevalnica Šenk, ki sta na tekmovanje pritegnila 15 ekip. Slednje sta sestavljala glavni kuhar in pomočnik kuharja, ki sta v poltretji uri na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec), morala skuhati kar se da okusnejšo domačo specialiteto, za kar je organizator priskrbel potrebne osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo – čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe-sol, poper, vegeto, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis), seveda pa so so iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Vsaka ekipa je morala skuhati 15 porcij, od česar jih je osem pripadlo organizatorju, ki jih je prodal prisotnim gostom in izkupiček namenil kot dobrodelni prispevek v šolski sklad OŠ  Sv. Ana. Ob tem je ena porcija za ocenitev, ostalo pa so si lahko ekipe poljubno razdelile.

Strokovna komisija, katero so sestavljali predsednik Jože Cipot ter članici Marija Lončarič in Petra Polanec (gostilna išče šefa), je na izenačenem in zanimivem tekmovanju imela kar težavno delo. Ocenjevali so po določenih kriterijih: organizacija dela, obdelava živil (0- 5 točk), čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev (0-5 točk), iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek (0-5točk), okus jedi (0-10 točk), videz oziroma izgled jedi (0-5 točk). Na koncu pa se je komisija soglasno odločila, da so najboljšo juho skuhali domači športniki iz ŠD Sveta Ana, ki so slavili pred mariborsko ekipo „Šestica“ in ekipo „Durex“ iz Gorišnice.  Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, prav vse ekipe pa so prejele lepe praktične nagrade, tri najboljše pa tudi lepe pokale in priznanja. Sam dogodek, kjer sta za organizacijo in brezhibno dogajanje skrbeli Lili Uroševič in Suzana Kranclbinder, ki si zaslužita vse pohvale za lepo prireditve, je pritegnil lepo pozornost obiskovalcev in blizu in daleč. Za njihovo dobro voljo pa je skrbela domača glasbena skupina „Anuški fantje“.

Juha-Sv.Ana14g1

Končni rezultati 4. tekmovanja v kuhanju štajerske kisle juhe pri Sveti Ani: Športno društvo Sveta Ana (Milan Pšajd in Slavko Horvat); 2. Šestica Maribor (Gordana in Bojan  Pajtak ter Vinko in Aljaž Ferk); 3. Durex Gorišnica (Martin Šestanj, Jože Kokol ter pomočniki), vse ostale ekipe pa so zasedle 4. mesto. In prav vseh petnajst sodelujočih ekip je obljubilo, da bodo prišli tudi prihodnje leto, ko bo pri Sveti Ani, peto tekmovanje v kuhanju kisle juhe.

Besedilo in foto: O.B.

,