Breznikovi gostili „brate in sestre po vinu“

Pomurski vitezi vina pri najmlajšem kolegu v Komarnici

Člani Slovenskega reda vitezov vina, omizje za Pomurje, ki sodi med najbolj dejavna izmed vseh osmih omizij v Sloveniji, so se v okviru svojega letnega plana dela, pri najmlajšem članu omizja, novemu vitezu Damijanu Brezniku, ki je šele lani vstopil v Slovenski red vitezov vina – omizje za Pomurje. Na lepi izletniški kmetiji Breznik v Komornici pri Cerkvenjaku, kjer se cela družina ukvarja s kmetijstvom, vinogradništvom in gostinstvom, je 12 (od 15) članov omizja  skupaj z ženami ali partnerkami, dejansko uživalo, Ogledali so si čudovito klet, poskusili veliko dobrih domačih vin, domače kuharice pa so jih razvajali z enkratnimi jedmi, prilagojenimi različnimi vini. Potem ko so s kozarcem domače penine „blagoslovili“ objekt in vse domače na Izletniški kmetiji Breznik, je za zabavo poskrbel kar sin viteza Breznika, Marko, ki je vse prisotne pred kosilom pozdravil z znanim viteškim pozdravom: Dragi bratje in sestre po vini…

V neformalnem pogovoru so vitezi ugotovili, da so v letu 2013 izpolnili vse zadane cilje, beseda pa je tekla tudi o aktivnostih v letošnjem letu. Tudi tokrat so vitezi pod vodstvom konzula Franca Škrobarja in tajnika Zlatka Boraka, poleg pogovora o svojem delu in poslanstvu, so ocenili, kaj se dogaja v kleteh na tem območju, ob tem pa so se  prepričali kako je grozdje letnik 2013, na skrajnjem severovzhodu države, preneslo izvrstno kapljico, tako po kvaliteti kot po količini. Sami vitezi so še posebej zadovoljni s sodelovanjem z madžarskimi kolegi, seveda tudi s svojim poslanstvom pri promociji in čaščenju vina. In kot nam je povedal konzul viteškega reda za Pomurje, Franc Škrobar, ki mu kmalu izteče že drugi mandat, in bo po pravilniku dobil naslednika, pomurski vitezi tudi letos nameravajo postoriti veliko na promociji vin, vinogradniških in turističnih kmetij s severovzhoda države, vsekakor pa bo še več aktivnosti (viteških srečanj, strokovne ekskurzije ipd.) povezanih z vinom in vinogradništvom.

„V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati moraš vinsko kapljico, jo promovirati. In naš tokratni gostitelj Damijan Breznik ima vse te vrline”, nam je povedal konzul Škorbar.

Vitezi Komornica1i

Besedilo in foto: O.B.

 

 

,