Biserna poroka Terezije in Slavka Horvat iz Rjavcev

V soboto, 27. aprila 2013 sta Terezija in Slavko Horvat iz Rjavcev ponovno obnovila svoje zakonske obljube in sicer že tretjič. Prvič kot mladoporočenca leta 1953, zatem na zlati poroki leta 2003 in tretjič 27. aprila 2013, ko sta slavila biserno poroko.

bisernaporokaSlavko je bil rojen v Rucmancih kot edinec in je odraščal na kmetiji, kjer je njegova mati služila kruh. Gospodarju in gospodarici kmetije je prirastel k srcu in vzgojila sta ga, kot svojega sina. V 18. letu starosti ga je usoda pripeljala v Vitomarške kraje, kjer je spoznal svojo življenjsko sopotnico Terezijo Gavez. Oba sta obiskovala cerkvene pevske vaje in prepevala ob cerkvenih slovesnostih, Terezija kar 50 let, Slavko pa je po dveh letih vaje opustil, saj so mu večino časa vzele službene obveznosti.

Leta 1953 sta si obljubila večno zvestobo. Po poroki je Terezija na njunem skupnem domu v Rjavcih 15 skrbela za urejen dom in prvorojenko Zinko, Slavko pa se je zaposlil v tovarni Zlatorog v Mariboru. Sreča se jima je spet nasmehnila v letu 1962, ko je na svet prijokala še hčerka Darinka. A njuno življenje ni bilo brez vzponov in tudi padcev, leta 1966 se je Slavko hudo ponesrečil v prometni nesreči, vendar je nesrečo spet premagala sreča, saj mu je ob strani stala njegova družina, zato si je kmalu opomogel in se zaposlil v Gumarni, kjer je delal vse do upokojitve. Terezija je v teh letih bila članica domačega Društva gospodinj, hčerki sta odrasli in jima podarili največje veselje, tri vnuke Moniko, Ilono in Damirja. Danes sta oba člana društva upokojencev in se z veseljem udeležujeta raznih aktivnosti v društvu, še posebej sta vesela izletov.

Ob 60-ti obletnici poroke jima je župan Franci Krepša nazdravil z željo, da čez pet let ponovno na istem mestu potrdita svoje zaobljube na praznovanju diamantne poroke.   Biserno poročenca Slavko in Terezija sta svoje zaobljube potrdila tudi v domači cerkvi Sv. Andraža pred župnikom Jankom Babičem, od tam pa so veseli svatje zarajali v Večnamensko dvorano Vitomarci in do poznih ur praznovali in slavili veličastno biserno poroko.

,